Pressemeldungen

Nachrichten über Green Public Lighting Co. LTD.

59647eef440ed.jpg

Érd Megyei Jogú Város közvilágításának korszerűsítése LED-es közvilágítási lámpatestek alkalmazásával

A GREP Zrt. nyerte Érd Megyei Jogú Város 8767 db közvilágítási lámpatestjének korszerűsítését!

AZ EGYIK LEGNAGYOBB LED-ES KÖZVILÁGÍTÁS-FEJLESZTÉS INDUL ÉRDEN

Az Önkormányzat nyílt uniós szintű közbeszerzési eljárást indított a közvilágítás korszerűsítésére és energia hatékony működtetésére. A GREP Zrt., mint ajánlatadó nyerte el Érd 8767 közvilágítási lámpájának LED-es fényforrásra történő cseréjét, majd a rendszer 15 évre szóló, teljes körű üzemeltetését és karbantartását. A fejlesztés 60 százalékos energia-megtakarítást jelent. Ezen megtakarítás fedezi a beruházás költségét. A GREP Zrt. azt vállalta, hogy harmadik feles finanszírozása mellett ezt megvalósítja.

Fénydiódás technológiával korszerűsítik Érd város teljes közvilágítási rendszerét érinti, mely közel 9000 fényforrás cseréjét jelenti. A beruházás áprilistól augusztus végéig tart. A fejlesztésnek köszönhetően a település minden fényforrása LED-es technológiával működik majd. A közvilágítási kiadások azonnal 6 százalékkal mérséklődnek és a megvilágítási mutatók is javulnak.

„A konstrukció lényege, hogy a beruházás költségeinek megtérülését az új technológiából származó megtakarítás biztosítja. Az önkormányzatok számára a konstrukció azért előnyös, mert nem igényel nagy összegű tőkebefektetést, így állami vagy pályázati támogatás nélkül is megvalósítható, mivel a korszerűsítésből származó megtakarításból fizetik ki a befektetést” – hangsúlyozza Makra József, a GREP Zrt. vezérigazgatója. Érd esetében a LED-es beruházás a tervek szerint a 15 éves együttműködés 12,5 évének végére térül meg. Az együttműködés során a GREP Zrt. nem csak modernizálja a fényforrásokat, hanem a szerződéses időszak alatt komplex szolgáltatás keretében biztosítja a rendszer folyamatos karbantartását és teljes üzemeltetését, valamint intézi az árambeszerzést is.

A közvilágítás területén is egyre elterjedtebb a komplex üzemeltetési szemlélet. A közszolgáltatást így egy minden tekintetben felkészült szolgáltató biztosítja a településnek, ami biztonságot nyújt az önkormányzat számára, hiszen mindig van egy központi, szakmailag felkészült szereplő, akihez úgy a lakosok, mint a városvezetés fordulhat a kérdéseivel, kéréseivel, esetleges panaszaival. A tapasztalatok szerint ez gyorsítja a hibák javítását és költségoldalról is kedvezőbb a települések számára, mintha saját erőforrásokkal üzemeltetné a rendszert.

A GREP Zrt. vezérigazgatója szerint a sikeres közvilágítás-fejlesztési projektek megvalósítása három tényezőn múlik: a megfelelő és kipróbált technológia és eszközök megválasztásán, a minden helyi infrastrukturális sajátosságot és adottságot figyelembe vevő tervdokumentáción, valamint a stabil finanszírozáson.

„Ha ezek közül csak az egyik is bizonytalan, akkor a projektek sikeressége kérdésessé válik. A beépített technikának megfelelő megvilágítási paraméterekkel és fényerővel kell rendelkeznie, a lecserélt rendszernél energiahatékonyabb megoldás kell legyen, de fontos, hogy megbízhatóan működjenek az eszközök és rendelkezésre álljon az esetleges meghibásodások javításához a megfelelő szervizháttér és a cserealkatrészek. A finanszírozás biztosítása ma már jellemzően piaci alapon történik, a közhiedelemmel ellentétben az önkormányzatok ebben a tekintetben megbízható partnerei a vállalatoknak” – mondja Makra József.

Sajtómegjelenések az érdi közvilágítás korszerűsítésről:

2016. Érd Megyei Jogú Város Komplex közvilágítás szolgáltatás keretében 8767 db közvilágítási lámpatest lecserélése LED fényforrással rendelkező lámpatestre: